Om Clash of Nations

Clash of Nations är numera norra Europas största evenemang för extremsport i sitt slag. Evenemanget som arrangeras på Lugnet Arena i Falun lockar åkare från flera nationer. Clash of Nations har, sedan det arrangerades första gången 2011, vuxit fram och nya tävlingar har tillkommit.

2011

Det första Clash of Nations i Falun gick av stapeln 1-2 april 2011 på Lugnets backhoppningsarena. Med den legendariska klippbakgrunden som bromsplan till Sveriges mäktigaste backhoppningsarena bjuder på kom 5200 besökare. Första året pumpade vi ut närmare 40 000 kubikmeter snö på bromsplan som vi sedan schaktat och byggt i ordning till ett rejält Big Jump för skid- och snowboardåkarna. FSX-arenan var uppbyggd i samarbete med Daniel Bodin och här kunde du att få se fem ramper till fyra olika landningar.

2012

Den 23-24 mars 2012 var det dags igen nu med FSX, Super Snowcross, Big Air Ski och Big Air Snowboard. Nu hade vi en dubbelt så stor arena där både backhoppningsarenan och riksskidstadion användes. Det lockade nästan 10 000 besökare på plats. För första gången sändes evenemanget även på webben och hade 18 000 tittare från 19 olika länder. Finalerna sändes även på SVT Play. Genom att ge alla intäkter för barnbiljetterna och samarbeten med flera sponsorer skänktes även 31 207 kronor till Stiftelsen MinStoraDag.
Förutsättningarna på Lugnet Arena gör att vi kan skapa en helt unik tävling med sporter som vanligtvis inte möts på samma arenor. Var i världen får du på samma arena uppleva Sven Thorgren sätta en Rodeo 540, Cory Davis whippa så att hela publiken drar efter andan för att sedan få se unge Petter Nårsa tvåla dit vinnaren av amerikanska skotercrosserien Tim Tremblay? Allt på samma dag!

2013

Det tredje året arrangerades Clash of Nations under skärtorsdag och långfredag (28-29/3). Skillnaden mot fjolåret var att big air-tävlingen för skidor och snowboard utgick pga av renovoering av hoppbackarna inför Skid-VM 2015 som Falun är värd för. Däremot har arrangörerna försökt att på alla sätt få med dessa grenarna på ett eller annat sätt under evenemanget och nu har de hittat en lösning för att få med inslaget på ett nytt annorlunga sätt. Man hade istället för en Big Air tävling en railsession med snowboard på den så kallade ”hästskon”. Precis som tidigare år bjöds det på överraskningar i form av olika uppvisningar och happenings, dessutom hade man bjudit in till ett kantterace på skotercrossen. Nytt för 2013 var att SVT har köpt rättigheterna att sända Clash of Nations via SVT Play. Clash of Nations har gjort sig ett stort namn bland världens extremsportare och lockar åkare från många nationer vilket gör att även media har fått upp ögonen för att följa evenemanget.

2014

Tyvärr satte vädergudarna stopp då det inte gick att producera snö i det varma vädret och evenemanget var tvunget att ställas in.

2015

Med rekordmånga deltagare och en stor satsning på nya grenen Mountainbike Dual och en unik freestyleshow arrangerades ett fjärde Clash of Nations på Lugnet i Falun. Fredagen bjöd sedvanligt på Head 2 Head tävlingar i Skotercross men också kval i MTB dual ner för den snitslade och utmanande banan som startade på VIP-stugans tak. På bromsplanen bjöd freestyleåkare i FMX, FSX, MTB, Snowboard och skidor på en extraordinär show, helt unik i sitt slag för en fullsatt läktare under både fredag och lördag. Under lördagen badade lugnet i vårsol när finaler i MTB dual och Supersnowcross PRO Stock & Open avgjordes. Utöver extremsport i världsklass bjöds också publiken på uppvisningar och underhållning och självklart knatterace. Mitt Media stod för livesändningarna på webben.

2016

Året då vi den 1-2 april gick tillbaka till grunden i hela evenemanget. Vi flyttade in allting på bromsplanen där läktarna fylldes med publikrekordet över 10 000 besökare.  På fredagen avgjordes skotercrossens Head2Head och på lördagen bjöds det på krigande dueller i skotercrossen.  Förutom racingen bjöds det på knatterace, tough race på banan, ett fullt utställarområde, Farbror Fläsk på After Clash m.m. Årets stora nyhet på arenan var det stora aktivitetsområdet för stora och små barn men den största nyheten var inte på arenan utan dubbla efterfester på Magsinet, på fredagen stod houseduon Vigiland för fiolerna och på lördagen så var Falu Funk på plats. Två galna kvällar med en helt ny nivå av Clash of Nations fester. Evenemanget livesändes på clashofnations.se.

2017

24-25 mars sattes återigen publikrekord under Clash of Nations med 11 000 besökare på Lugnets arena. Världseliten i snowcross var på plats och levererade spännande heat både under fredagen och lördagen. Fallskärmshoppning, knatterace och motorsportens senaste gren snowbike stod på programmet och aktivitetsområdet var fullt av stora och små som kunde prova på barnskoter, backhoppning samt mycket mer. I restaurangtältet åt och drack man gott med utsikt över hela skotercrossbanan och efter att tävlingarna och uppvisningarna var slut på lördagen bjöd coverbandet On Hale Ice på en riktigt röjig after snowcross. Kvällarna på Magasinet levererade grymt bra underhållning i form av Qulinez på fredagen och Falu Funk på lördagen. Hela evenemanget livesändes dessutom på MittMedias kanaler där tittarsiffrorna uppgick till 34 000, från 18 olika länder, under evenemangshelgen.